martes, 26 de abril de 2011

Nissan vendrà cotxes elèctrics el 2010 i Renault el 2012

Notícies EFE 08/03/200819:04h
El president dels grups automobilístics Nissan i Renault, Carlos Ghosn, va assenyalar que la marca japonesa comercialitzarà un cotxe elèctric des de 2010 a Estats Units, mentre que Renault ho farà a França com a més tard en 2012, dins de la seva aposta per aquesta tecnologia.
L'aliança Renault-Nissan dedica 200 milions d'euros anuals en enginyeria avançada a la tecnologia del vehicle elèctric perquè és l'aposta que ha fet "abans de la pila de combustible, ja que la tecnologia de les bateries evoluciona molt ràpid", va destacar Ghosn en una entrevista a "Li Journal du Dimanche" divulgada avui.


Segons la seva anàlisi, "hi ha demanda" per a automòbils que no emetin gasos contaminants per part de certs Estats, ciutats i empreses "però no hi ha oferta" i per això Renault-Nissan vol proposar "una oferta convincent en un mercat mundial que representaria potencialment 10 milions sobre un total de 65 milions", va assenyalar.

El president dels dos grups automobilístics va insistir que això no significa deixar de costat altres tecnologies alternatives, i així va anunciar que "en uns mesos" es presentarà el primer prototip d'un Renault Scenic que funcionarà amb pila de combustible, i que les seves emissions únicament són d'aigua.

No obstant això, va advertir que cal resoldre la qüestió del seu cost i del circuit de distribució de l'hidrogen, per la qual cosa "faran falta almenys deu anys per aconseguir bones condicions de comercialització massiva" de cotxes que funcionin amb pila de combustible.

Quant a la tecnologia híbrida (que combina un motor d'explosió i un altre elèctric), va indicar que seguirà desenvolupant-se, i va recordar que dels 300.000 Nissan Altima venuts a Estats Units, 12.000 eren híbrids.

Ghosn va subratllar l'èxit del model de l'aliança Renault-Nissan, al seu judici adaptada a la globalització, i va assenyalar que la seva estratègia passa per ampliar-la a tots els aspectes.

"És l'única que funciona en la indústria automobilística" i es basa que "cada soci pren el lideratge en un mercat i posa a continuació les seves infraestructures a la disposició de l'altre per ajudar-ho a entrar en aquest mercat", va indicar.

Va afegir que ara ambdues marques desenvolupen "sinergies més actives sortint junts" i va posar com a exemple la construcció d'una planta a Tànger, al Marroc, i una altra en Chennai, a Índia, així com en el projecte per fabricar un cotxe de 2.500 dòlars amb el soci indi Bajaj.

Aquest cotxe -va precisar- "està fet en primer lloc per als indis. Una vegada que sigui un èxit podrem exportar-la a mercats similars com Pakistan, Bangladesh, Cambodja o Vietnam".

Preguntat per si l'èxit del model Logan, de la filial romanesa de Renault Dacia, no està afectant a altres vehicles de la gamma amb un marge superior, Ghosn va puntualitzar.

"El Logan és avui l'ariet del nostre creixement als mercats emergents, on el preu és el principal factor de compra (...) però la nostra estratègia no es limita al Logan. Entrem en un mercat amb el Logan, però a continuació declinem la gamma de Renault", va assenyalar abans de posar l'exemple d'Iran.

En aquest país, "mai s'havien venut punts Mégane com des del llançament del Logan", va postil·lar.

En qualsevol cas, la nova versió del model de gamma mitjana-alta de Renault, el Laguna, no està complint els seus objectius comercials des del seu llançament comercial a Europa a la tardor, la qual cosa podria conduir al tancament d'una de les seves dues línies de fabricació en la planta francesa de Sandouville.

Aquesta possibilitat va ser barrejada pel director general adjunt de Renault, Patrick Pelata, que en una entrevista publicada ahir va assenyalar que "el ritme de vendes i d'encàrrecs del Laguna III és inferior al previst. Tenim massa existències".

En declaracions al diari econòmic "La Tribune", Pelata va dir que "es pot molt bé fer funcionar una fàbrica amb una sola línia", després de constatar que "el segment dels (cotxes) familiars segueix baixant, en part" per la nova fiscal